6 jel, hogy megkésett beszédfejlődés áll a háttérben!

Oszd meg másokkal is:

A tipikus beszédfejlődés folyamán a gyermekek már 1-1,5 éves korban kimondják az első szavakat. Aki csak 2 éves kora körül kezd el beszélni, az még nem mondható megkésettnek. Viszont ha ez az idő elhúzódik és 3-4 éves korra sem indul meg a beszédfejlődés, onnantól megkésett beszédfejlődésről beszélhetünk.

Megkésett beszédfejlődés esetén a fejlődés egyes fázisai (gügyögés, gagyogás, első szavak…) egymást követik a megszokott sorrendben, csak időben vannak megkésve. – Ha a sorrend is felborul, vagy kimarad egy fejlődési szakasz, akkor SNYZ-ről, azaz specifikus nyelvfejlődési zavarról beszélünk. Erről majd másik bejegyzésben lesz szó, most viszont nézzük meg, hogy milyen jelei lehetnek a nyelvi késésnek.

1. Hallássérülés

Már 3 naposan vizsgálják a csecsemők hallását. A felmerülő halláscsökkenést azonnal orvosolni kell, különben megkésett beszédfejlődés alakulhat ki. De a mai modern eszközökkel ez már kiküszöbölhető.

2. Értelmi fogyatékosság gyanúja

Előfordulhat, hogy megindul a beszéd a megfelelő időben, de gagyogás után abbamarad. Ez előjele lehet egy háttérben húzódó intelligenciaszint csökkenésnek, melynek következményeként a gyermek mérsékelt intellektuális képességzavarral (régen: középsúlyos értelmi fogyatékos) küzdő lehet.

3. Genetikai kórkép

A fogantatás pillanatában és a magzati, perinatális fejlődés folyamán keletkező genetikai mutációk következtében kialakuló kórképek eredményezhetnek megkésett beszédfejlődést, mivel az is egyfajta intellektuális képességzavart eredményez.

4. MCD – Minimális agyi diszfunkció (Minimál Cerebrális Diszfunkció)

A minimális agyi diszfunkciónál nem kell nagy dolgokra gondolni. Nincsen az agyban fizikai elváltozás, csak az egyes részfolyamatok másképp működnek. Lassabb az érési folyamat.

5. Ingerszegény nyelvi környezet

Ha a gyermek nem kapja meg a nyelvfejlődéséhez szükséges nyelvi környezetet, értem ez alatt, hogy nem beszélnek hozzá eleget, vagy leültetik a televízió elé, ahelyett, hogy olvasnának neki, akkor előfordulhat, hogy nem indul meg a beszédfejlődés.

6. Pervazív fejlődési zavar, autizmus

Autizmus esetén a gyermek távolságtartásából, elszigetelődő magatartásából vagy éppen a kontaktushiányból adódóan alakulhat ki megkésett beszédfejlődés, amit megfelelő időben elkezdett terápiával kordában lehet tartani.

Ha a te gyermeked is beszédhibás, akkor ez a mondókagyűjtemény hasznos anyag lehet számotokra is!

Tölsd le a mondókatárat!

Letöltöm most!

Remélem, hogy tudtam pár hasznos ötlettel szolgálni. Ha további kérdésed van, akkor csatlakozz, a Logopédus válaszol Facebook csoporthoz! Vagy írj nekem az info@hangszinezo.hu e-mail címre és személyre szabottan segítek neked a problémák megoldásában!

Szeretnéd elsőként olvasni következő blogcikkemet?

Iratkozz fel a blog értesítőre, hogy ne maradj le a hasznos tippekről!

Ezek is hasznosak lehetnek:

Rólam

10 dolog, amit nem tudtál rólam

Tetszik a blog, de nem tudod, hogy ki vezeti? Szeretnél rólam többet tudni, de nem tudod, hogyan? Most 10 dolgot elárulok neked. Figyelj és ismerj meg!

Kérdésed van?

Fordulj hozzám bizalommal és segítek.