4+1 dolog, hogy jól fejlődjön gyermeked!

Happy family with their first child

Oszd meg másokkal is:

Sok minden befolyásolja a képességek fejlődését, de ha megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor biztosan tettél egy lépést a gyermeked helyes fejlődése érdekében. Összegyűjtöttem 5 dolgot, melyekre jó ha odafigyelsz!

1. Se nem kevés, se nem sok

Ingerszegény környezet rossz hatással van a fejlődésre. Viszont a bőség zavara sem jó, mert a gyermek figyelme elaprózódik.

Tanácsolom, hogy találd meg az összhangot a játékok mennyiségénél és húzd meg a határokat, még ha nehéz is betartani őket!

2. Mutass beszédpéldát!

A gyermekek utánzás útján tanulnak és fejlődnek. Azt kapjuk vissza, mit lát a környezetéből. Ha nyüzsgő család veszi körül, ne lepődjünk meg, ha ő is eleven kisgyerek lesz.

Ugyanakkor fontos, hogy ne használjunk csúnya, trágár kifejezéseket, mert eltanulhatja tőlünk. De ami még ennél is fontosabb, hogy ne kiabáljunk, vitatkozzunk a feje fölött, mert nagy esély van rá, hogy hangos sikításokkal fogja magára vonni a figyelmet, ami hosszútávon nem egészséges a hangszálakra nézve.

3. Vidd ki a játszótérre!

A játszóterek jó helyszínek a mozgásfejlődés megalapozásához. Mind a mászókák, hinták és órákig tartó homokozások hozzásegítik a gyermekeket a harmonikus járáshoz és a gördülékeny beszédkezdéshez. Továbbá remek lehetőség a társas kapcsolatok gyakorlására még az óvodai szocializáció előtt. Csupa főnyeremény a kicsinek és szüleinek egyaránt.

4. Hagyd, had fejlődjön!

Minden fejlődésnek megvan a maga üteme. Ez a ritmus gyermekenként eltérő lehet. Lefogadom, hogy testvérek közt is van eltérés, ami nem baj. Épp ellenkezőleg, hagyni kell, hogy a maga útját járja. Ne sürgessük, ne siettessük, majd szépen eljut ő is a megfelelő szintre.

Ha pedig tanácstalan vagy, hogy minden a maga idejében történik-e, akkor érdemes kikérni egy szakember véleményét biztos, ami biztos. Jobb megelőzni a bajt, mint utólag terápiákra járni!

+1 Mondókázzatok, mesélj neki!

A közös játék öröme és a mindennapi beszélgetés mélyíti a kapcsolatod a gyermekeddel. A mondókázás, mesélés jó lehetőség arra, hogy megismertesd a magyar nyelv dallamosságával és nem utolsó szempont, hogy ezzel hozzájárulsz a tipikus beszédfejlődéséhez, szókincse bővülése által.

Szeretnéd elsőként olvasni következő blogcikkemet?

Iratkozz fel a blog értesítőre, hogy ne maradj le a hasznos tippekről!

Ezek is hasznosak lehetnek:

Rólam

10 dolog, amit nem tudtál rólam

Tetszik a blog, de nem tudod, hogy ki vezeti? Szeretnél rólam többet tudni, de nem tudod, hogyan? Most 10 dolgot elárulok neked. Figyelj és ismerj meg!

Kérdésed van?

Fordulj hozzám bizalommal és segítek.