Kihez fordulj segítségért, ha nem beszél a gyermeked?

kihez-fordulj-segítségért,-ha-nem-beszél-a-gyermeked

Oszd meg másokkal is:

Ezt a 4 szakembert mindenképpen keresd fel, ha baj van!

Összegyűjtöttem neked azokat a szakembereket, akiket mindenképpen keress fel, ha elmúlt 3 éves a gyermeked, de még nem beszél. Az általuk elvégzett vizsgálatok segítségedre lehetnek a háttérben húzódó okok feltárására. Nézzük is meg, ki miben tud neked segíteni!

1. Audiológus: azaz hallás szakértő

Mivel születéskor csak a hallóidegpálya épségét vizsgálják, ami az idegi hallássérülés jelenségét állapítja meg, ezért célszerű felkeresni egy gyermekaudiológust, aki megnézni a dobhártya, dobüreg és a belső fül állapotát.

A felső légúti megbetegedések által okozott savós váladék okozhat egy olyan fajta hangterjedelem csökkenést, amitől olyan, mintha a gyermeked víz alatt lenne. Gondolom te se hallasz olyankor semmit tisztán?

Ezért fontos, hogy elsőként a fül és a hallás minőségét állapítsuk meg és zárjunk ki mindenféle eshetőséget, mert ha nem hallja jól gyermeked a beszéd hangjait, nem is fogja tudni utánozni őket.

2. Gyermekneurológus: más néven ideggyógyász

Ő az a szakember, aki megállapítja az idegrendszer fejlettségét, hogy nincs-e esetleg értelmi képesség csökkenés a beszéd beindulása hátterében.

Olyan esetekben szokott felmerülni gyermekneurológus szakember bevonása, amikor túlságosan is elhúzódik a szobatisztaság kérdése. Mivel az idegrendszer éretlenségéből adódóan még nem érzi a gyermek, hogy mikor kell szólnia.

Továbbá előfordulhat, hogy autizmus spektrum zavar vagy intelligencia szint csökkenést kell megállapítani. Bár autizmus gyanújával előszőr pszichológushoz érdemes fordulnod, ha a szociális beilleszkedés zavarának tüneteit tapasztalod gyermekeden.

3. Tervezett SzenzoMotoros Tréner (TSMT) terapeuta vagy gyógytornász

Miután a neurológus megvizsgálta gyermekedet, de nem talált semmi említésre méltót, akkor érdemes felkeresned egy TSMT terapeutát vagy gyógytornászt, aki segít feltérképezni gyermeked mozgásállapotát és megvizsgálja, hogy nem maradtak-e vissza csecsemőkori reflexek, amik gátolhatják a fejlődésben.

Valamint megnézi azt is, hogy gyermeked nem érzékeny-e a különböző tapintásokra, esetleg nincs-e egyensúly problémája. Illetve kikérdez a mozgásfejlődés lépéseiről gyermekednél, mely elengedhetetlen a beszédfejlődés megindulásához.

4. Logopédus

Miután a hallás, mozgás és az idegrendszer is meg lett vizsgálva, akkor érdemes logopédushoz fordulnod, mert ezzel a sorrenddel felesleges időhúzást megspórolsz meg magadnak. Ezeket a vizsgálatokat egy logopédus is kérni fogja tőled, mivel, el kell hogy keserítselek, a beszédterápia önmagában nem művel csodákat.

A nyelvi késés terápia segíteni tud neked gyermeked szókincsének bővítésében, illetve az egyéb részképességek fejlesztésében is, hogy ne csak az óvodát tudja majd gördülékenyen venni gyermeked, hanem az iskolai teljesítménye is megfelelő legyen.

Szeretnéd elsőként olvasni következő blogcikkemet?

Iratkozz fel a blog értesítőre, hogy ne maradj le a hasznos tippekről!

Ezek is hasznosak lehetnek:

Rólam

10 dolog, amit nem tudtál rólam

Tetszik a blog, de nem tudod, hogy ki vezeti? Szeretnél rólam többet tudni, de nem tudod, hogyan? Most 10 dolgot elárulok neked. Figyelj és ismerj meg!

Kérdésed van?

Fordulj hozzám bizalommal és segítek.