5+4=11? Diszkalkulia, mint számolási zavar. Mi áll a problémák hátterében?

Oszd meg másokkal is:

A diszkalkulia olyan részképességzavar, melynek következtében a gyermek nem tudja teljesíteni az életkorának megfelelő szintű elvárásokat, így az eredmények és a követelmények között diszharmónia lép fel.

A diszkalkulia egy olyan szakterminológia, mely alatt számolási zavart, logikai gondolkodás zavarát értjük. Ide tartoznak azok a hétköznapban is alkalmazandó készségek, képességek melynek köszönhetően ki tudjuk számolni, hogy kijön-e a pénzből, amit venni szeretnénk?; mennyi a visszajáró?; hány perc múlva jön a busz? stb. … Tehát már ezeken a példákon keresztül is tapasztalhatjuk, hogy mekkora nehézségek adódhatnak már a mindennapi életben is, nem csak az iskolapadban.

Mi van, ha valaki diszkalkuliás?

Azok a tanulók, akik SNI besorolásúak és megkapták a BNO F81.2-es kódot, azok felmentést kapnak a matematika tantárgy értékelése alól. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell tanulniuk, figyelniük a tanórán, ez csak megkönnyíti az életüket.

Aki fel van mentve valamilyen tárgy értékelése alól logopédiai fejlesztésben részesül. Egy korábbi cikkemben írtam, hogy a szakvélemények leírják a fejlesztendő területeket, így a logopédusnak az a feladata, hogy azokat fejlessze a gyermeknél. Ha a kötelező felülvizsgálatnál, mely évente esedékes, úgy állapítják meg, hogy nem kell további fejlesztés a gyermeknek, akkor kikerül az SNI státuszból.

Hogyan állapítjuk meg?

A Szakértői és Rehabilitációs Bizottságnál az orvosi vizsgálaton kívül elvégeznek pszichológiai teszteket és pedagógiai/gyógypedagógiai teszteket.

Pszichológiai tesztek:

  • WISC IV: intelligencia teszt
  • Budapest-Binet: intelligencia teszt (óvodás korban)
  • Snijders-Oomen: nonverbális intelligenciateszt, arra az esetre, ha a gyermek nem tudna beszélni.

Gyógypedagógiai tesztek:

  • Frostig teszt: vizuális percepció
  • Bender A/B: vizuomotoros koordináció
  • Emberalak-ábrázolás: Goodenough

Kimondottan diszkalkulia diagnosztizálásra újonnan a Krajcsi Attila-féle Numerikus Feldolgozás és Számolási Teszt, valamint az Aritmetikai Képességek Kognitív Fejlődése Teszt bevezetését próbálják szorgalmazni.

Hogyan kezelhető?

A diszkalkulia terápia során kiemelkedő szerepet kap a kognitív (gondolkodási) funkciók fejlesztése. Első lépésként, mint a diszlexia és a diszgráfia terápiájánál is, képességfejlesztés folyik. Mielőtt elkezdjük a diszkalkulia reedukációt fontos, hogy kiépítsük az absztrakt gondolkodáshoz szükséges idegrendszeri pályákat.

Fejlesztendő képességek:

  1. Téri tájékozódás: saját testen, térben, síkban, időben (fontos a sorrend!)
  2. Gondolkodás, következtetési készség (absztrahálás)
  3. Szerialitás (sorrendiség)

Diszkalkulia reedukáció:

A fejlesztés célja az elvont gondolkodás és a globális mennyiség és számismeret. A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy az egyes műveletek (kivonás, osztás) nem felcserélhetők. Valamint, hogy 5 dió, meg 5 alma az ugyanaz a mennyiség.

Tisztában kell lennie a mennyiségállandósággal, illetve tudnia kell összeegyeztetni a számnevet a hozzá tartozó számjeggyel. Viszont itt is fontos megemlíteni, hogy kerülendő a hasonló számok egyszerre tanítása, így elkerülhető, hogy a gyermek keverje őket (homogén gátlás). Továbbá figyelembe kell vennünk, hogy minden gyerek más, mindenkinek más a tanulási stílusa, így ennél a terápiás módszernél is alkalmaznunk kell a hármas asszociációt, azaz a vizuálisauditív és motoros megsegítés lehetőségét. Ezáltal minden gyerekhez eljut az információ, akármelyik típusba tartozik.

Szeretnéd elsőként olvasni következő blogcikkemet?

Iratkozz fel a blog értesítőre, hogy ne maradj le a hasznos tippekről!

Ezek is hasznosak lehetnek:

Rólam

10 dolog, amit nem tudtál rólam

Tetszik a blog, de nem tudod, hogy ki vezeti? Szeretnél rólam többet tudni, de nem tudod, hogyan? Most 10 dolgot elárulok neked. Figyelj és ismerj meg!

Kérdésed van?

Fordulj hozzám bizalommal és segítek.