Oszd meg másokkal is:

A beszédfejlődés első részében beszéltünk a gügyögés, gagyogás jelenségéről és, hogy miért késhet a beszédindulás. (Ha még nem olvastad azt a részt, ide kattintva megteheted: 1. rész.) Ebben a részben a holofrázisokról – azaz az első szavak megjelenéséről lesz szó.

Első szavak – Holofrasztikus szakasz

A gőgicsélés és gagyogás eredményeképpen a gyermek, 12-24 hónapos korában, képes lesz egyszerű szavakat, szómondatokat ejteni. Ezeket összefoglaló néven holofrázisoknak hívunk. Ezeket a mondatszavakat azáltal képzi a gyermek, hogy próbálja utánozni szüleit. Előfordulhat, hogy sikerül eltalálnia az utánozni kívánt szót, amit mi felnőttek megértünk, de az esetek zömében eleinte csak probálkozások gyanánt született szófoszlányokat hallunk a gyermek szájából. Ilyenkor nem kell kétségbe esni, ő csak próbálkozik.

A sikeresen leutánzott és kiejtett szavakat, a környezet dícsérő visszaigazolása által, a gyermek egyre többször és jó helyzetben kezdi el használni. Így jön létre, a szülők által sokszor ismételgetett mondatból, hogy: -Mondd, mama!, az, hogy MAMA.

Vagy előfordulhat olyan is, hogy sokszor mondjuk a gyermeknek, hogy: -Nem szabad! Nem bántjuk a másikat!; Nem hagyjuk szanaszét a játékokat! stb. és ezért az első szava az lehet, hogy NEM!

A gyermek a már megtanulsz szavakat használhatja szómondatokként is. Ezesetben egyetlen egy szó jelenti magát a mondatot. Például a gyermek mondhatja azt, hogy: labba (‘labda’), ami jelentheti azt, hogy: “Itt egy labda.” vagy  “Kérem a labdát!” vagy “Ez az én labdám.” vagy “Elgurult a labda.” és ilyesmiket. Tehát számtalan helyzetben adódhat, hogy a gyermek mond egy szót és egy mondatot fejez ki vele. Ekkor beszélünk dajka nyelvről.

A dajka nyelvnek az a lényege, hogy csak az érti meg a szituációt, aki benne van. Ha a gyermek kimondja, hogy labda, akkor a szülő tudni fogja, hogy azt mondta hozni kell vagy el kell rakni, vagy éppen figyelmeztet a gyermek, hogy elgurult. Külső szemlélő nem értheti, hogy miről van szó, mert nem tudja, hogy a gyermek milyen szavakkal illeti a babakocsit, a kedvenc játékát, az ételt vagy akár önmagát.

Összefoglalva

Egy 1-1,5 éves gyerek képes lesz már szavakban kifejezni önmagát. Részben megérti a hozzá intézett szavakat, de többnyire még csak a hangsúlyokból, hanglejtésből következteti ki, hogy mit szeretnének tőle. Ekkorra már kialakul a magyar nyelvben megtalálható hangok észlelésére való érzékenység, ami azt jelenti, hogy arra fog figyelni a gyermek aki magyarul beszél körülötte. El tudja különíteni a magyar nyelvet az idegen nyelvektől.

Szeretnéd elsőként olvasni következő blogcikkemet?

Iratkozz fel a blog értesítőre, hogy ne maradj le a hasznos tippekről!

Ezek is hasznosak lehetnek:

Rólam

10 dolog, amit nem tudtál rólam

Tetszik a blog, de nem tudod, hogy ki vezeti? Szeretnél rólam többet tudni, de nem tudod, hogyan? Most 10 dolgot elárulok neked. Figyelj és ismerj meg!

Kérdésed van?

Fordulj hozzám bizalommal és segítek.