3 játék, hogy a te gyermeked is időben beszéljen!

young-parent-playing-with-toddler-boy

Oszd meg másokkal is:

A beszéd indulásához nélkülözhetetlen nagymozgások mellett a mindennapi nyelvi játékok is fontosak. Összegyűjtöttem a 3 legnépszerűbb időtöltést, mellyel gyermeked beszédét tudod fejleszteni!

Mese

A mesélés egy nagyon alapvető tevékenység a gyermekeknél, de sajnos nem mindenki alkalmazza. Ha neked van gyermeked, akkor mindenképpen mesélj neki esténként. Ezt lehet könyvből olvasva, vagy ha még kicsi, akkor csak elmesélni neki a napját egy kisgyermek szemszögéből. Hidd el azt is élvezni fogja!

A mesélés hatására beindul a fantáziája, a képzelet ereje, ezáltal iskolás korára megalapozod a szövegértési és a fogalmazási készségének a fejlődését.
A szókincse is gyarapodik, amitől előbb fog fordulatos mondatokat alkotni, mert van miből építkeznie.

Szóval a mesélés egy főnyeremény azok számára, akik egy picit is le vannak maradva a beszédfejlődésben. Naponta 10perc- fél óra csodákra képes!

Képeskönyv nézegetés

A másik jótékony hatású játék az a képek nézegetése. Biztosan nektek is volt gyermekkorotokban fürdős könyv, vagy mini lapozható, akár kihajtogatható könyvetek tele képekkel. A kicsik nagyon szeretik a tapintását, a formákat és a színeket. Ez egy remek lehetőség, hogy kihasználjuk a fogékonyságukat a szókincsük gyarapítására.

A nyelvi késés terápiájában is ilyenfajta képes könyveket nézegetünk a gyermekekkel, mivel ezek pont jók arra, hogy visszakérdezzünk: Mi ez?

Fontos, hogy mielőtt megkérdezzük a gyermektől, hogy mit lát a képen, azelőtt lapozzuk végig a könyvet és mondjuk el neki, hogy melyik képen mi látható. Így pár alkalom után megtanulja, hogy mi a neve annak az adott képnek (így a passzív szókincsébe kerül, tehát már fel fogja tudni ismerni), majd idővel velünk együtt mondja és válaszol a feltett kérdésünkre (ekkor már az aktív szókincs részévé válik a szó). Ezt a szisztémát kell követni a beszédfejlődés elején is. Hiszen a gyermekek utánozva tanulnak.

Mondókázás, éneklés

Utoljára, de nem utolsó sorban a mondókázásnak és az éneklésnek is nagy szerepe van a beszédfejlődésben. Mivel mind a mondókáknak, mind az énekeknek van egy ritmusa, így a gyermeknek rááll a füle a magyar beszéd dallamára, lüktetésére. Amellett, hogy még jól is szórakozik közben.

Ezeket a mondókákat, énekeket célszerű valamilyen mozdulathoz, tánchoz kapcsolni. Mivel a kúszás, mászás megjelenésével rendeződnek a dolgok az agyban, ahhoz, hogy a beszédfejlődés igazán meg tudjon indulni, ezért szoktam ajánlani, hogyha mást nem, tapsolással kössétek össze az ilyen játékokat. Hosszútávon jól fog jönni a szótagolás tanulásánál is.

Tölsd le a mondókatárat!

Letöltöm most!

Remélem, hogy tudtam pár hasznos ötlettel szolgálni. Ha további kérdésed van, akkor csatlakozz, a Logopédus válaszol Facebook csoporthoz! Vagy írj nekem az info@hangszinezo.hu e-mail címre és személyre szabottan segítek neked a problémák megoldásában!

Szeretnéd elsőként olvasni következő blogcikkemet?

Iratkozz fel a blog értesítőre, hogy ne maradj le a hasznos tippekről!

Ezek is hasznosak lehetnek:

Rólam

10 dolog, amit nem tudtál rólam

Tetszik a blog, de nem tudod, hogy ki vezeti? Szeretnél rólam többet tudni, de nem tudod, hogyan? Most 10 dolgot elárulok neked. Figyelj és ismerj meg!

Kérdésed van?

Fordulj hozzám bizalommal és segítek.