3+1 játék a sikeres beszédindításhoz

Family with cute little daghter. Father in a blue t-shirt.

Oszd meg másokkal is:

Töltsd hatékonyan a közös játékidőt!

Bizonyára benned is felmerült már az a kérdés, hogy mit csinálj gyermekeddel, ha nem beszél? Ehhez szeretnék most tanácsot adni neked, hogy te is képes legyél gyermeked beszédét beindítani. Összegyűjtöttem 4 egyszerű időtöltést, amik segítik gyermeked fejlődését.

1. Plüss játékok

Az apró tárgyak, plüss figurák tökéletesen alkalmasak arra, hogy gyermekünk szókincsét gyarapítsuk. A nyelvi késés terápiájának első lépéseként, a mondókázás mellett, azt szoktam alkalmazni, hogy elmondom: Ez egy maci! Ez egy baba! Ez egy autó!

Majd ha végig mondtam, akkor megkérem, hogy mutasson rá arra a tárgyra, amelyik nevét mondtam. Bár ezt lehet úgy is játszani, hogy: Add ide a macit, a babát, az autót! Egyszerű és nagyszerű megoldás a passzív szókincs bővítésére.

2. Hangutánzó szavak

Miután eljátszottunk a plüss figurákkal, akkor érdemes a hangjukat is utánozni. Ezáltal a gyermek könnyebben be tudja majd azonosítani a tárgyak megnevezését, illetve hamarabb megjegyzi őket.

3. Képes könyvek

A mesekönyvek, fürdős könyvek használatakor remek alkalom nyílik a gyermekünkkel való beszélgetésre. Az ölünkben ülve vagy a kádban játszva szintén utánozhatjuk az állatok, járművek hangjait, akár mondókát mondva melléjük.

Ezekkel a játékformákkal több irányból is megerősítjük az elsajátított ismereteket. Például a plüss állatok, műanyag tárgyak tapintásával érzékeltetjük gyermekünkkel a puhaságot és a formavilágot. A könyvekben látott képekkel vizuálisan, a szemén keresztül jegyzi meg egy állat színét, méretét. A hangutánzó szavaknál pedig hallás alapján is megerősítést kap az idegrendszer, így három irányból lesz megtámogatva a beszédfejlődése.

+1 Minél több, annál jobb!

A beszédfejlődés szerves része a mozgásfejlődés is, ezért elengedhetetlen, hogy a látásos, hallásos, tapintásos megismerés után a mozgásos cselekvés is megtörténjen. Ezért jópofa játék lehet még az állatok járásának, mozdulatainak utánzása.

Szeretnéd elsőként olvasni következő blogcikkemet?

Iratkozz fel a blog értesítőre, hogy ne maradj le a hasznos tippekről!

Ezek is hasznosak lehetnek:

Rólam

10 dolog, amit nem tudtál rólam

Tetszik a blog, de nem tudod, hogy ki vezeti? Szeretnél rólam többet tudni, de nem tudod, hogyan? Most 10 dolgot elárulok neked. Figyelj és ismerj meg!

Kérdésed van?

Fordulj hozzám bizalommal és segítek.